Finlandiya doğumlu olan Mehmet Gürs, Amerika’da Johnson and Wales Üniversitesi’ nden mezun olduktan sonra kariyerine Amerika’de bir çok Otel ve Restoran grubunda devam etmiştir. 1996’da Türkiye’ye taşınarak bir çok başarılı girişimi takiben şu an, İstanbul Yiyecek İçecek Grubu bünyesindeki, “Mikla” dahil, 18 başarılı işletmenin şefi ve ortağıdır. Uluslararası alanda, İstanbul’un çağdaş lokantacılığını başlatan kişi olarak tanınıp, başlattığı vizyoner “Yeni Anadolu Mutfağı” ile de adından söz ettirmektedir. “Yeni Anadolu Mutfağı” ile, 2015 yılında “Dünyanın En İyi 100 Restoranı” listesine 96. sıradan giren Mikla, 2016 yılında 40 sıra sıçrayarak 56. ve 2017’de de tırmanışı sürdürerek 51. sıraya gelmiştir. Mikla, listeye üç sene üst üste giren tek Türk restoranıdır.
Mikla ile birlikte, Gürs, rahat aile lokantası zinciri “numnum café & restaurant”, İtalyan lokantası “Trattoria Enzo”, yenilikçi self servis lokantası “Terra Kitchen” ve kahvecilikte yeni sayfa açan “Kronotrop Coffee Bar & Roastery” markalarını da işletmektedir. 3. dalga kahvecilikte Türkiye’de lider konumunda yer alan Kronotrop’un kavurma ustaları ve baristaları, Türkiye’yi Dünya şampiyonalarında temsil etmekte, Buzzfeed ise Kronotrop’u ölmeden önce Dünyada görülmesi gereken 25 en iyi kahveci arasında saymaktadır.